Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Други проекти, Спорт, Традиции

Хака – забравената легенда или част от съвременното ръгби

Хака (без форми за множествено число, пълен и кратък член) е традиционен танц на Маорите от Нова Зеландия. Танцът се играе от група мъже или жени, с мощни движения и натиск на краката, вплетени в ритъма на музикален съпровод.

Танцът Хака става популярен в съвременния свят, благодарение на отбора по ръгби All Blacks. Това, обаче, доведе и до някои грешни схващания. Хака не е само боен танц, нито е танцуван само от мъже. Някои от танците са танцувани и от жени, а други от смесени групи. Някои по-опростени танци са танцувани и от деца.

Хака се танцува по различни причини: за забавление, за посрещане на изтъкнати гости.

Бойната Хака (наричана peruperu) първоначално е танцувана от бойци преди битка, за да призове тяхната сила и мъжество или за да сплаши противника. Днес, Хака представлява неразделна част от церемониите за добре дошли на чуждестранни високопоставени лица, които служат за придаване на важност и атракция на случая. Различните вариации на танца са импровизирани в процеса на изпълнение. Има случай в които се включват дори и части на лицето, като показване на бялото на очите и изплезване на езика, както и голямо разнообразие от енергични действия на тялото с ръцете и краката. Скандираните думи също търпят промяна. Хака може да се разглежда като един вид симфония, в която различните части на тялото представляват множество инструменти. Ръцете, краката, стъпалата, гласът, очите, езикът и тялото се съчетават, за да изразят смелост, раздразнение, радост или други чувства, свързани със случая.

Според Маорската митология, бога на Слънцето Тама-нуй-те-ра (Tama-nui-te-ra), е имал две съпруги – Девицата на Слънцето Хине-раумати (Hine-raumati) и Девицата на Зимата Хине-Такура (Hine-takurua). Хака възниква с идването на Хине-раумати, която изобразява топлите дни, които идват от въздуха. Това било Хака на Тене-роре (Tane-rore), синът на Хине-раумати и Тама-нуй-те-ра.

Смисълът на танцуването на Хака е да събереш силите и енергията нужни за преодоляването на житейските трудности и дилеми. Хака вярва в живота, където си в единство със самия себе си. Отдава се нужната почит към семействата и предците и се помни традицията, да се почитат семействата и предците, които вече не са с нас. В сърцата си – tenakau, се крие това, за което би се жертвал.

Хака е позната от Новозеландските отбори по ръгби и най вече от All Blacks, които танцуват различните вариации на Хака преди мач. Хака се популяризира и с излизането на филма от 2008-ма година Forever Strong.

Ето и пример за Хака.

Ка Mate е Маорска Хака съчинена от Te Rauparaha (1760-1849), военен лидер на племето Ngati Тоа на Нова Зеландия.

Te Rauparaha съчинява Ka Mate, като символ на победата на живота над смъртта, след като избягва от враговете на Ngati Maniapoto и Waikato. Той се е криел от тях в яма за съхранине на храна и се изкатерил обратно на яве, посрещнат от приятелски настроен Te Whareangi („космат мъж“ – свиреп, силен мъж).

Основната част на Хака на Te Rauparaha е

Kia rite ! – Приготви се!
Ka Mate! Ka Mate! – Аз умирам! Аз умирам!
Ka Ora! Ka Ora! – Аз живея! Аз живея!
Tenei te ta ngata puhuru huru – Това е яростния силен човек
Nana nei i tiki mai – който предизвика
Whakawhiti te ra – слънцето отново да блести за мен
A upane ka upane! – горе на върха
A upane kaupane whiti te ra! – горе на върха слънцето блести
Hi !! – Изгрей!Подобни публикации:

Post A Comment

*