Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Политика, Стресни се, Събития

Три първи копки и накрая БелеНЕ

Какво се случи с проекта „АЕЦ Белене“? Да проследим хронологията на събитията:

31 март 1981 г. – Министерството утвърждава площадка край Белене за Втора атомна електроцентрала.
28 август 1991 г. – Правителството, начело с Димитър Попов, взема решение да спре строежа в Белене.
20 декември 2002 г. – Министерският съвет на Симеон Сакскобургготски решава да възобнови проекта.
26 ноември 2006 г. – НЕК и руската компания „Атомстрой“ се споразумяват за изграждането на 2000 мегавата.
30 ноември 2008 г. – Премиерът Сергей Станишев прави третата „първа копка“ на строежа.
19 декември 2008 г. – Стратегически е избрана немската компания RWE за съинвеститор на строежа. Отдадени са 49% от АЕЦ „Белене“.
Октомври 2009 г. – RWE се оттегля от проекта. Събитията се случват заради двузначни сигнали от страна на българското правителство.
16 март 2012 г. – Премиерът Бойко Борисов обявява, че няма да позволи АЕЦ „Белене“ да се строи като българо-руски проект без трети инвеститор.
28 март 2012 г. – Обществото научава, че проектът АЕЦ „Белене“ е прекратен. Решението е оповестено лично от премиера, като избира да го съобщи първо на Иво Инджев и да бъде публикувано в блога му.

Да видим сега. Другаря Живков прави първа „първа копка“ на проекта, после имаме втора „първа копка“ от господин ЦарЪ, трета „първа копка“ от рокера Станишев… И накрая? Нищо… Даже и един картоф не изровиха от толкова копане. Малко напомня за гасенето на пожар в домашни условия или поне как го показваха в старите филми. Цялото семейство наредени на индианска нишка си подават кофа, която е пълна с вода, и индивида на края на опашката се предполага, че трябва да я „плисне“ върху огъня. Само дето от толкова подаване водата все се разливаше. Така се случи и сега. Подаваха си лопатката, копваха тук-там по някоя пръст и накрая се „закопа“ мамата окончателно. С цел независимост от Русия, проектът „Белене“ беше прекратен.

Дотук не звучи екстремно лошо. В крайна сметка комплексът ни за независимост си тропа още от „едно време“ (нищо, че и в определен момент зависехме дали Лусио Вагнер ще облече фланелката на националния отбор). Само дето номинираният за „Футболист на годината“ господин премиер реши да предложи изграждането на газова централа на площадката планувана за АЕЦ-а. Хубаво де, ами газта от къде? Очевидно няма да е от Космоса (както изказа предположение Петър Димитров от „Коалиция за България“). Ами естествено, че пак ще е от Русия… Ама сме независими!

Да разгледаме и изказването на господин президента Росен Плевнелиев, който заяви, че решението за спирането на проекта „АЕЦ“ е взето прозрачно. Ама то направо си прозираше от самото начало! Нищо, че Борисов заяви, че ще обяви решението си по телефонен разговор с Путин. Че има ли въобще някой, който не разполага с подслушвателна честота на Путиновия телефон!?

И естествено да не забравям, че ако се доверя на Иван Костов, то аз съм крайно „заслепен човек“, който иска да спечели „руски комисионни“.

Иван Костов: „Аргументите за спирането на проекта са ясни. Не са ясни само на крайно заслепението от възможността хора в България, които искат да спечелят руски комисионни.“

Ами на мен аргументите не са ми ясни. Не ми е ясен аргументът да спреш проект, с цел да не бъдеш зависим от някого, и на мястото на този проект да започнеш нов, който за да работи ти отново трябва да потърсиш същия партньор.

Да сме живи и здрави! Блогът на Иван Попов

P.S. Темата „за“ или „против“ изграждането на АЕЦ „Белене“ е извън обхвата на публикацията.

Снимка: frognews.bg

Подобни публикации:

Post A Comment

*