Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Забавно, Личности, Традиции

Тайната на тримата пазарждишки веселяци

Вероятно по-голямата част от нас успешно разпознават този фотос – Български рекорд: Трима пазарждишки веселяци, от които първият, (от ляво) пие ежедневно по 30 кила вино, вторият (правият) – 25, а третият – 40 кила вино! И то всеки божи ден…

Кои обаче са наистина веселяците? На снимката се натъква директорът на музея в Попово Пламен Събев. Той заявява, че “Нямам информация нито за вестника, нито за годината, нито за повода, по който е направена снимката. Любопитно е каква е цялата история и дали някой знае нещо повече за това. Все пак става дума за български рекорд, който едва ли е подобрен през годините”, обяснява Пламен Събев. Поради таза причина се обръща към редакцията на в. „24 часа“. Така се явява читател, който разказа историята. Всичко беше публикувано във вестника.

В кореспондентския офис на вестника в Шумен се обади архитект Атанас Тасев от Пазарджик. Той разказа, че снимката е публикувана в “Книга за виното”, старо издание, в което се разказват подробности за производството на стари български сортове лозя като “Широка мелнишка лоза”, “Малага”, “Асеновградски мавруд” и “Видинска гъмза”. Авторът на книгата бил монах.

Според арх. Тасев снимката е правена в кръчмата “Пиц Кольо” в пазарджишката махала Чиксалън преди много години. Виното, което се е пиело, е било от околните села Виноградец, Карабунар и др. Там сервирали памидово леко винце, а мезето – запечени агнешки черва на фурна, било безплатно. Колкото могат да поемат клиентите.

Атанас Тасев внася яснота и за количествата. Тогава виното се е мерило в стари оки, една ока била равна на сегашните 1,280 кг. Четвърт ока била равна на 1 литър, но той бил различен от сегашния литър. Тасев пресметнал, че юнаците на снимката изпивали съответно по 12,6 сегашни литра, 9,6 литра и 8 литра. В оригиналния текст под снимката пише, че всеки от тях поемал на ден по 40, 30 и 25 тогавашни литра.

“Доскоро във Виноградец и Карабунар е имало, а може би и все още има мъже, които вода не пият и може би никога не са пили. За тях е нормално да изпият по 10-15 литра вино на ден. Преди 60-70 години в тези села всяка къща е правила от 3,5 до 5 тона вино на година, главно за домашна консумация. Това показва какви традиции е имало у нас”, разказа арх. Тасев.

Той обясни, че информацията за снимката и за винените традиции в Пазарджишко я има от известния местен архитект Петър Буров, собственик на “Книга за виното” и самият той почитател и производител на хубаво вино. “Разбира се, не в такива количества, защото традициите не са това, което бяха”, с известна тъга каза още арх. Тасев.

Българи юнаци!

P.S. Завинаги оставам горд пазарджиклия!

Post A Comment

*