Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Важни дати, Събития

Синдромът „края на годината“: ученически или учителски

Идва краят на учебната година и повечето ученици се чудим и маем как да повишим оценките си по проблемните предмети. Дали от капчиците пот (повлияни я от топлото време, я от притеснение) или пък от факта, че си оставаме „бележкари“, в края на всяка учебна година се забелязва умопомрачителна разлика в това как минава един учебен ден.

Настъпва синдромът „края на годината“.

Дали обаче това е болест, с която са заразени само учениците, или пък в периода 10-30 юни вирусът тръшва и учителите.

Учениците започваме неистово да настояваме да бъдем изпитани, след като цяла година сме спали по чиновете, търсили сме къде в училището хващаме WiFi и къде не… Е, евентуално сме проверявали и нещо в „нета“ за часа… Настояваме за по-високи оценки и главите ни раждат какви ли не причини, поради които е напълно възможно и реално да изцедим по-висок резултат – то не са били „в ползите на ученика“, не бяха „това никога няма да ми трябва в живота“. Като цяло, най-очевидният признак, че сме заразени е, че се сещаме защо сме в училище…

В учителите обаче също наблюдаваме промяна. И то от два вида. Има ги тези учители, на които им е крайно омръзнало да се занимават с хора, които видимо са незаинтересовани от предмета им и си казват „да са живи и здрави децата“, драсват мечтаното 6 и годината приключва с усмивка.

Има и друга проява на болестта. Изведнъж милият учител става по-взискателен от всякога. Учителят започва да мери различните ученици с различно мерило. Най-лошата съществуваща проява на вируса е следната – „забиващ“ тест в края на годината – нещо с което да си развалиш успеха така, като за финал. В главата на ученика, който да не забраняме е „болен“, изплуват синтезите „Ся к`во им е т`ва тъпо желание да ни развалят успеха„, „Къв е смисълът да ни забиват така“ и неизменното българско „Да ви е*а майката„.

За мен и двете страни сме болни. Но не разбирам едно – ученикът ще се излекува, когато види прословутото 6.

А учителят ще е здрав ли, когато учениците му имат нисък успех….?

Хихи…, отговорът е … 🙂 Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*