Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

~ Радваме се за конкурентността или тъжим за Вечното дерби? Последно?
Posted by Ivan Popov in Спорт, Стресни се

Радваме се за конкурентността или тъжим за Вечното дерби? Последно?

Левски и ЦСКА не са слаби, но другите ги догониха

„Вечното дерби Левски – ЦСКА вече не е това, което е било“; „Мачът между софийските отбори вече не предлага най-качественият футбол в страната“; „Двата гранда не били страшилището от преди“; „Футболният център на България се измествал от столицата към провинцията“

И всичко това било лошо.

А дали?

Преди няколко години, когато всички гореспоменати изречения бяха актуална истина. Спомням си един двубой между Левски и Черно море. Годината беше 2007, датата 22 септември. Сашо Александров-Кривия тъкмо се бе завърнал в България и подписал с варненци. Левски смаза моряците с 4:0. Впечатление тогава ми направи не силната игра на любимия син отбор, а фактът, че екипите на Черно море дори не изглеждаха на такива на професионален футболен клуб от елитна дивизия.

В тогавашния момент критиците не спираха да задават въпроса кога другите отбори ще догонят нивото на сини и червени? (По темата за екипите – тогава двата гранда дори играеха с еднакъв модел футболен екип на Uhlsport, но оцветени съответно в синьо и червено). Изказванията на футболната общтественост стигаха още по-далеч и дори споменавайки, че двата отбора били без конкуренция в България. Обмисляше се дори създаването на Балканска футболна лига, за да може Левски – ЦСКА да имали стимул за игра. Мъри Стоилов пък оправдаваше загуби и хиксове на Левски с това, че отборът нямал мотивацията за А група.

Какво се случва сега? 

Сини и червени не заемат първите две места в класирането. На върха „като орел“ гордо стои отборът на Лудогорец. Под него, но по никакъв начин неотстъпващи, конкурентно се борят Литекс, Ботев, Локомотив (Пловдив), Черно море. Във всеки един момент пък тимовете на Славия, Черноморец, Берое, Локомотив (София) са способни да сътворяват изненади. В тази конкуренция Левски и ЦСКА виреят на непривидни за българския запалянко места. Но това не е защото двата отбора са слаби. Да не би някой би нарекъл сегашното Локо или Черно море слаб? А те са на нивото на ЦСКА и Левски. Сега налице е радостният факт, че отборите вече са конкурентни. Първенството е завързано и интересно.

Доказателство за това е европоходът на Лудогорец. Нима е възможно футболисти, които в събота и неделя играят в „слабо“ първенство, да побеждават Партизан, ПСВ и Лацио в четвъртък?

В момента А група гради облик. Всеки отбор може да победи всеки, домакинството е фактор, играят футболисти, с цени от по няколко милиона – нещо, което отсъстваше години наред. Ето актуалният Топ 20 към днешна дата (16.03.2014 г.) на най-скъпите играчи в А група, според авторитетното издание transfermarkt.co.uk.

Конкурентността не е порок. Peace \/ Блогът на Иван Попов

Post A Comment

*