Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Стресни се

Простотейшън. Дистопия.

„Как?! Явно държавата е парадокс!
Имам неиздавана песен във vbox.
Така звуча ли малко по-комършъл
или наливам акъл,
като се правя на зъл?!“

~ рапърът Деньо

Vbox… Редовно следя класацията „Топ 40“ в прословутия сайт. В последните седмици видеата, попадащи в споменатата класация, са най-често три: музиката на рапъра 100 кила, откъси от сериала „Под прикритие“ и моменти от шоуто „Биг Брадър“.

В опозиционните материали, най-често намираме критика откъм политика и икономика. Абе, да – резонно. Но и куп други неща не са ни вред…

Какво стана изведнъж?

Най-голямата ни „рап“ звезда в момента е 100-килограмов циганин. Рапър фетишист, облечен в найлон, превръщаш изкуството „рап“ в думи, наблъскани в кофа с повърня. Рапът е поезия, любов, романтика, утопия. Никога вулгардност. Не мръсните думи правят текста вулгарен, а глупавото съдържание. Статусът му на най-голяма рап звезда очевидно е създаден от многото „фенове“, които харесват този тип простотия. Голяма част от слущащите го пък смятат, че чрез подкрепата си към господин 100 000 грама се противопоставят на чалгата. Чалгата не е стил музика, а модел на поведение… В творчеството на въпросния многокилограмов „рапър“ нещата не се различават много от това на пайнеро-планетовите ритми.

Изключението от слушащите го: Хора, които нямат против да се забавляват на каквато и да е музика, но рядко могат да си пуснат въпросния господин на айпода си. В известен смисъл „чуват 100 кила, но не го слушат.“

* * *

Най-хитовият ни сериал изкарва образите на шибани долни престъпници като герой. Харесалите вулгардния език и поведение на „героите“ най-често са тийнейджъри. Докато гледат касовия хит, където всяка втора дума е „патка“, голяма част от младите 12-19-годишни се възхищават на филмовите персонажи (вероятно вдъхновени от истински лица), повтарят реплики от филма за щяло и нещяло и биват очаровани от престъпния начин на живот и „екшъна“ в него. И после когато се окажат по гол гъз и свалени гащи реват… Ситуацията прилича на момента, в който човек има разтройство. Тогава задникът е най-чистата част от тялото, поради редовната му дефикираща употреба.

Изключението от гледащите го: Хора, които гледат сериала като вид изкуство – как е направен, на какво се залага, каква е интепретацията, какво показва.

* * *

И идва шоуто „Биг Брадър“. Харесващите горните две неща често се явяват и най-големите хейтъри на „Брадъра“. Защо ли? Защото той е техен отводен канал – нещото, което като „не харесват“ си мислят, че показват страхотна позиция на „анти-простотия“. Да… Ама не. „Биг Брадър“ е специално създадено шоу, което да изкарва напълно нарочно и наяве простотията на хората. То няма друга функция и не можем да му бъдем сърдити. Социалният експерминет „Биг Брадър“ е всичко друго, но не и малоумен или тъп. Умението да изкарваш глупостта на другите е гениално.

Изключението от хейтващите го: Хора, които хейтват „Биг Брадър“, просто за да си хейтват нещо. Не, че реално са запознати с каквито и да е факти за него.

* * *

Истината е, че няма нищо лошо да си привърженик на нещо, което не изтъква кой знае какви ценности или напротив – поражда грешни. Да ставаш свидетел на дистопия не е лошо занимание. Това обаче важи само в случаите, когато наблюдателят е достатъчно наясно с реалните ценности на живота и може да си позволи да опознае и обратната страна на монетата, без да се превръща в нейн последовател. За това обаче се изисква сериозна резистентност, защото както знаем от Каравеловото „Мамино детенце“ – „Краставата коза тряба да се изгони из стадото, защото нейната краста твърде лесно може да премине и на другите кози.“

Хубав ден. Peace / Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*