Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Арт, Забавно

От къде се е появил знакът на мира?

Маслинената клонка идва от Гърция, гълъбът от Библията… но от къде идва този кръг с кокошо краче?

Повечето хора разпознават този знак като знака на мира. Но какво е посланието всъщност?

Да се върнем към 1958. Джералд Холтъм, лондонски дизайнер на платове, искал да създаде символ за стачкуващите против Ядрените Войни, познати като Комитета за незабавни действия против ядрена война (Direct Action Committee Against Nuclear War – DAC). Протестът бил първият по рода си против ядрени оръжия във Великобритания. Стачкуващите преминали 52 мили – от Лондон, до Алдерместън, където бил и центърът на Атомните бомби.

Членовете на DAC стачкували, показвайки емблемата на Холтъм – кръг със черти в него. За наблюдателите, обаче, знакът бил мистерия.

В наши дни всички знаем какво значи, но каква е символиката? Холтъм създал символът като комбинирал знаците с флагове от семафори – азбучна система където се развяват флагове за да се покажат различни букви. Този начин се използвал сред пристанищата, през 19-ти век, за да се предава информация от дистанция.

Холтъм използвал сигналите за буквите „N“ за ядрено (nuclear) и „D“ за разоръжаване (disarmament), като ги поставил в кръг. Символът всъщност означава ядрено разоръжаване. Елегантно и стилно.


Буквата „N“


Буквата „D“


По-късно знакъв бил използват от Кампанията за Ядрено Разоръжаване (Nuclear Disarmament – CND). През 1960, знакът на мира се появява и в Съединените Щати, донесен от Филип Алтбах, първокурсник в Университета в Чикаго, от Великобритания.

Знакът добил известност, след като Алтбах убедил Съюзът на студентите да използват знака като техен символ. До 1970, знакът на мира вече бил известен по целия свят и използван от стачкуващи против войната. Надали и скоро ще изгуби значението си.


Подобни публикации:

Post A Comment

*