Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Наука, Стресни се

От глаголица към шльокавица

Как българската азбука се превърна в шльокавица?

Свети Кирил Философ (на гръцки: Κύριλλος) е византийски учен, който заедно с брат си Методий е създателят на глаголицата. Едва ли обаче канонизираният от православната и католическата църква за светец и за равноапостол философ някога си е имал идея за що иде реч след има-няма едно 1200 години…

През 863 г. Кирил и брат му Методий са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия. Това е станало по молба на великоморавския княз Ростислав. За тази цел Кирил създал една нова азбука — глаголицата. Тя е била използвана за държавни и религиозни документи и книги, а също и в създадената от Кирил Великоморавска академия (Великоморавско училище), където са били обучавани учениците на Кирил и Методий.


Глаголица

По-късно ученикът на Св. Св. Кирил и Методий – Св. Климент Охридски – изобретява нови буквени знаци въз основа на глаголицата. Кирилица се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо и още 12 букви, които отбелязват звуковете (б, ж, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, ѣ, ю, ѧ, ѫ). Както при глаголическата азбука, така и при кирилицата, има буквени варианти и съчетания, част от които са заимствани от византийския устав.


Кирилица

Традиционно използван в България до първата четвърт на 19-ти век е старинен вариант на кирилицата, в който спорадично се използвани и буквите Ћ и Џ, добавени през 14-ти и 15-ти век. Преминаването от старата кирилица към руската гражданска азбука в България става някъде през 1830-те години на 19-ти век. То е улеснено от материалното превъзходство на руската литература (печатни преси, книгоиздаване) и от разпространението по онова време на панславянските идеи.

Българската гражданска азбука взема обратно от старата кирилица и буквата Ѫ и Ѭ, които липсват в руската, за сметка на Ы и Э, които са изхвърлени от употреба в българската версия.

Съвременната българска кирилица добива окончателния си вариант, когато при правописната реформа от 1945 г. биват премахнати буквите Ѣ и Ѫ.


Съвременната българска кирилица

Така… До тук всичко звучи прекрасно и незаинтригуващо. От тук обаче всъщност идва еволюцията. Пътят към шльокавицата.

В периода 2000-2003 г., в България се създаде така наричаната mIRC azbuka.


mIRC azbuka

И дори и mIRC azbuka беше по-приветлива от извращението, което се зароди под името Скайп фешъница в периода 2005-2008 г. Тя беше съпроводено от масово подтикване към желание за самоубийство от хора, които ясно искаха да прекратят промените в азбуката до тези през 1945 г.


Скайп фешъница

И ето, че от кирилица към глаголица, през преработката от 45-та година и препускане през миркови глупости и скайпови уникалности, достигнахме и до финалната азбука шльокавица.


Шльокавица

За мое умопомрачение, когато написах в Google шльокавица, реално попаднах на резултат от Wikipedia – „Шльо̀кавица“

Има обаче и хубава страна – практикуващите мешаница като, че ли намаляват. Да се надяваме и, че ще продължава тенденцията. Българският език е прекрасен и единствено неговата собствена азбука позволява пълното му разгръщане. Наш е дългът да запазим това му качество. Обичай езика си и той също ще те обича! Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

  • Т. Г.

    Интересна статия, но за съжаление това, което сте дал като „Съвременна българска кирилица“ е невярно. Това са руските рисунки на буквените знаци, а не българските. Разликата е огромна, особено при редовните букви. Бърза справка в гугъл ще ви покаже разликата между българската и руската кирилица. Първият резултат при търсене на „българска кирилица“ говори ясно за това: http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2326106.jpg

    Отговор

Post A Comment

*