Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Стресни се

Отличник за 80 стотинки

Завърших! На една крачка съм от приключване на средното образование! Останаха пусти матури и вече съм „среден“. Е, не съм „среден пръст“, но пък малко или много почувствах как ми бе показан в лицето – на мен и още 169 души.

Вероятно в повечето общини след приключването на 12. клас, на учениците с отличен успех от годините в гимназията се раздават дипломи и стимулиращи предметни награди от кметството на града, в който учат. Такава е и традицията в моя скромен град Пазарджик. През последните години бяха раздавани дипломи, плакети, енциклопедии, книги, устройства с флаш памет (жаргонно наречената „флашка“) и т.н. на учениците, завършили гимназията с успех максимално близък до 6,00. Хубав и поощрителен жест, чрез който ти се изразява благодарност за положения от теб труд и вид признателност за твоите умения.

Моят успех от годините в гимназията (както и от всичките години обучение) е 6,00. Тази година имах удоволствието да бъда един от 170-те ученици, които бяха поканени от кмета г-н Тодор Попов в Пленарна зала на община Пазарджик и да бъда награден за моя успех. Хайде сега, не е голям гаф, че г-н кметът отсъстваше и бе заместен от г-н Петър Петров (заместник кмет на община Пазарджик). В крайна сметка г-н Тодор Попов е достатъчно зает човек и не бих имал очи да му се сърдя, след всичките хубави неща, които прави за скромния ни град.

Тази година 170-те зрелостници, с отличен успех, бяхме наградени със зелен картон, представляващ диплома (на която има две различни дати), и калъф за дискове на известната марка Guang Die Yi Zheng Li (за справка – магазините за левче), който открих за продан в интернет на цена от 0,81 стотинки.

Ще загърбя романтичните и приказни доводи как общината не е длъжна дори да ни поощрява и че всичко което прави е на добра воля. Ще спестя и изреченията, в които обяснявам как не е въпросът във материалното измерение на наградата, а в отношението. Баналните клишета са напълно излишни. Ситуацията е една от онези, в които не си очаквал нищо и въпреки това си разочарован…

Смехотворно е и представянето на случая във вестник „Пазарджишка Марица“. Позволявам си да подкрепя думите си със снимков материал:

Текстът гласи: „Заместник-кметът Петър Петров връчи вчера грамоти и художествена литература на най-изявените младежи с пожелание да следват мечтите си и да не забравят града си.“

Това изречение поражда следния въпрос: Или дори в. „Пазарджишка Марица“ не вярва, че наградата е била кутия за дискове, или името на китайската марка Guang Die Yi Zheng Li е новата художествена феерия на българския читател.

Истината е, че не мислех да давам гласност на случая, до момента в който не прочетох неверния факт във въпросния вестник.

Моят въпрос е: Скъпа община, наистина ли си мислехте, че ще мине?

Поздрави и с добро! Въпросният текст бе написан с добри емоции и пожелание да няма подобни „средни пръстове“ в „средното образование“ на идващите поколения 🙂 Peace \/ Блогът на Иван Попов

Post A Comment

*