Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Личности, Спорт

Олимпийски старини: Чудото Хироши Хокетсу

Има спортове за които няма години, а опит. Има и такива за които не са важни физическите качества, а волевите и майсторските. Такъв спорт е ездата. Преди 4 години японецът Хироши Хокетсу (понастоящем на 70 години, след няколко дни навършва 71) беше най-възрастният участник на Олимпийските игри в Пекин. Миналата събота (навръх 3-ти март) възрастният ездач се класира и за Олимпиадата в Лондон тази година. Това се случи след като Хокетсу спечели международен турнир във Франция. Яздеше 55 години по-младия от него кон Шепот.

„Да го кажем откровено – това беше чудо!“, каза Хокетсу пред репортерите. „Миналото лято мислех, че е невъзможно да се класирам за игрите в Лондон. Много съм развълнуван!“, довършва интервюто си ездачът.

Хокетсу дебютира на Олимпийски игри през далечната 1964 г. и завършва 40-ти. Класира се и за Олимпиадата през 1988 г., но не се състезава, тъй като конят му е поставен под карантина. През 2008 г. в Пекин Хироши завършва 35-ти от 47 участници.

Най-старият олимпиец в цялата история на игрите е Оскар Суан. През 1920 г. в Антверп той се състезава на 72 години. Печели отборен сребърен медал с тима на Швеция в тогавашната дисциплина „Стрелба по бягащ елен“. По-рано (през 1908 г.), на 60 години, Оскар печели и златен медал в индивидуалното състезание.

Романтичното в историята на Хироши е, че става дума за един от онези спортисти, които никога не са били в светлината на прожекторите, но са отдали живота си на нещото, което обичат. А точно това прави един спортист Олимпиец.

Поздрави и успех!

Снимка: media.zenfs.com

Подобни публикации:

Post A Comment

*