Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Важни дати

Независимостта на България – факт или урок по история?


Честит национален празник, България! На този ден преди 102 години е обявена независимостта на България в град Търново, чрез Манифест.

Нека надзърнем в Манифеста към българския народ и да видим дали идеите и гордостта от събитието са запазени.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от Моето царуване [Фердинанд]

Да разгледаме дума по дума някогашните епитети, желания и идеи.

„Винаги миролюбив“ – Надали минава и ден, в който да не изречем поне една цветуща псувня спрямо американци, турци, руснаци, сини, червени, зубъри, смотани, учители, шефове… Българинът може да бъде миролюбив, но често го забравя.

„Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък“ – Пределно ясно е, че винаги има изключения… Но каква част от младото поколение ще предпочете да преосмисли своя културен и икономически напредък, вместо да изиграе партия белот, пушейки откритието на Северна Америка (тютюн) и пиейки дестилирани ориз и жито? Каква част от средния човек ще предпочете да преосмисли своя културен и икономически напредък, вместо да се оплаче от това колко труден е живота (естествено придружено с мисли, че всичко лошо се случва само на мен)?

„нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването и“ – Наистина не бива и не трябва. На България нищо не и пречи да преуспее. Просто защото за да преуспееш, първо трябва да успееш. А това все още липсва.

„Такова е желанието на Народа Ми“ – Веорятно е такова… А вероятно е и едно ферари с цвят червен, едно за теб и едно за мен.

„да бъде според както той иска“ – тук вече Фердинанд е отгатнал какво обичаме! Какво по-хубаво от това да става това каквото си поискаш? Моля, нека завалят пари от небето…

Независима ли е наистина България? Не зависим ли от Европейските пари? Не зависим ли от надеждата носителят на печелившия тото фиш да не потърси наградата си и парите да останат за Държавата? Не зависим ли от подаръците на президента Саркози, Щатите и настроението на Русия? Не зависихме ли през 2006 г. дори и от Лусио Вагнер? Вероятно звучи нелепо… Това че сме независими, обаче, звучи невероятно… Блогът на Иван Попов


Подобни публикации:

Post A Comment

*