Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Спорт, Стресни се

Наздраве за олимпийците!

Прелюдия: Тъй като читателите на блога в последните месеци надхвърлиха „рамката“ на майка ми, сестра ми и бившите ми гаджета, съм длъжен да кажа – „Здравей отново, читателю!“. Блоговата ми (уж „творческа“) активност бе нулева в последно време, но да кажем, че беше „заслужена почивка“. Тъй де, кой няма нужда от такава.

* * *

12 август 2012… Повечето от нас ще свържем деня именно със загубата на волейболния ни олимпийски тим в малкия финал срещу Италия. Имах възможността да изгледам срещата в едно захлупено капанче в Китен, докато се лееше една от онези кратки летни бури (които се леят дори по-сладко от плевнеливевски слова). Друго обаче ме грабна – съседните маси! И това колко богато владеят българския език (продължавам да твърдя, че трябва да кандидатстваме в ЮНЕСКО за опазване на богатството на българското езиково творчество – в крайна сметка сме единственият език в света, в който съществува смислено изречение с минало, сегашно и бъдеще време – „Ей ся ти ебах майката!“). Хората да мен бяха от ония фенове, които докато техният отбор играе добре се радват и лисват чаши бира в гърлото си, а когато отборът им не играе толкова успешно сипят слова като „несериозници“, „нещастници“, „манекени“, „насраняци“ и т.н… Впрочем тези „фенове“ критикуваха постоянно и треньорската тактика и подредба, въпреки че видимо повечето от тях не бяха опитвали какъвто и да е спорт в живота си. След като мачът приключи неуспешно за българския фен, най-закръгленият от компанията изказа мнение, че и те можели да участват в Олимпийски игри. Например в спортове като стрелба с пушка по по-големичка мишена. Надали са предполагали, че на няколко издания от Летните игри има такава дисциплина – стрелба по макет на елен.

* * *

И таз добра… Не можах да приема нещо от тези игри… Помните ли речта на Жак Рох, президент на Международния олимпийски комитет, на церемонията по откриване на Игрите? Какво каза Рох в обръщението си към спортистите?

„В момента вие възпитавате цяло едно поколение момчета и момичета, които са нашите надежди за бъдещето. Имате възможността да бъдете истински шампиони, не само печелейки медали, а като се държите като истински олимпийци.“

Да… възпитават цяло едно поколение…

Райън Лохте. Всички знаем това име. Само преди няколко дни прибави нови 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал към колекцията си с олимпийски отличия. Страхотен пример, Лохте!

Няколко дни по-късно същият велик олимпиец предвождаше групичка от още олимпийци, които се бяха отдали на разврат, алкохол и още от онези неща, които не трябваше да правят. Поне не и в Олимпийското село, докато Игрите още вървяха.

„Олимпиадата за плувците свърши, но те отказват да напуснат Лондон! Звездите на този спорт се събраха в известен нощен клуб да празнуват. Групата водеше американският ас Райън Лохте. Там бяха колегите му от басейна Джийн Бейсън (ЮАР), Катя Бакруш (Ливан) и още куп не толкова известни дами и господа. Гребците също дадоха своя принос чрез британците Чембърс и Хънтър, шампионката Софи Хоскинг. Златният медалист по колоездене от игрите Дани Кинг пък внасяше колорит.

След бурни танци и пиене компанията се изнесе към казиното на големия МОЛ до олимпийското село. Лохте прегръщаше две красавици, а един от купонджиите си свали гащите пред обективите.“ (от sportal.bg)

ЛеБрон Джеймс. Всички знаем това име. 203-сантиметровото баскетболно крило с безброй рекорди. Модел на много подрастващи младежи. Пример за подражание…

„Баскетболистите на САЩ, които спечелиха златото на олимпийските игри в Лондон, събраха погледите в нощен клуб. ЛеБрон Джеймс се появи на купона, облечен с фланелка със собствената си снимка, и веднага грабна бутилка шампанско. Американците бяха най-голямата атракция в нощното заведение и отпразнуваха олимпийската титла с още куп спортисти в британската столица. Огромни количества позлатено шампанско изпиха баскетболните звезди, а гардът Кармело Антъни застана на пулта заедно с диджея, за да избере подходящ музикален фон за вечерта. По-късно се появиха и рапърите Нас и Суис Бийтс, които допълнително вдигнаха настроението на подпийналите баскетболисти.“ (от sportal.bg)

„Олимпийските игри са върховният тест за един атлет и това колко струва.“ ~ Мери Ретън

Олимпиецът не е само олицотворение на биологичните възможности на човешката раса. Олимпиецът е модел за поведение, човек, който е въплъщението на воля, морал и ценности.

Няма нищо, ама нищо лошо в това да купонясваш, след като си изпълнил целта и мечтата си. Но когато имаш милиони фенове по света, голяма част от тях на възраст под 15 години, си и длъжен да бъдеш „истински Олимпийски шампион“… С цялата отговорност на тази титла. С пълното значение на това призвание…

Peace / Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*