Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in По света, Политика, Стресни се

Лас Скопиас

„Лас Скопиас“- или да кажем проект „Скопие 2014“. Грандиозна кампания на македонското правителство за „повдигане на националния дух“.

Проектът ни предлага да се насладим на статуи и монументи на все известни македонци, които са присъствали в различните етапи от 3000-годишната история на Македония (да – за справка: учебниците по история в Македония). Гигантски паметници на пълководеца Александър Македонски и баща му Филип. До него се шири друг велик македонец – Юстиниан. Както и създателите на „македонската“писменост – светите братя Кирил и Методиий, заедно с учениците им Наум и Климент.

Цар Сам„о“ил (както го наричат в Македония) също не остава подминат. Все велики македонци. Всичко е построено в бароков стил, който между другото според главния архитект Вангел Божиновски, е „изконно македонски“ и дори площадът пред катедралата „Св. Петър“ в Рим е „копие на античния площад в Джераш, дело на македонски архитекти от походите на Александър Велики“.

Впрочем хубво е да споменем, че според учебника за 6. клас в Македония, сборникът на братя Миладинови „увеличава интереса към фолклора и културата на македонците“. Естествено не е споменато, че сборникът е озаглавен „Български народни песни от Македония“. Е, и това е по-добре, ако го сравним с труда на акад. Блаже Ристовски, озаглавен „Македонска енциклопедия“, в който пише, че българската държава векове наред асимилира македонски граждани, а Никола Вапцаров е основоположник на съвременната македонска литература.

Да си играем на дребно е лесно… Я да пробвам… Е така, за спорта… Например…

„Източна Албания, Южна Сърбия, Западна България, или иначе казано Македония (произнесено на англ. – „Make-It-Own-Ya!“) е част от Японската империя, съдейки по знамето й. В световен мащаб обаче има спорове за това, поради конфликтът с Фарьорските острови.

Населението на страната е съставено от източни албанци, сърби южняци и западни българи, македонци, скопийци, вардарци… абе като цяло, зависи от това кой иска да те фрасне в момента.

Официалните езици в страната са английски, кипърски, гръцки и развален български.

Историята на Македония е проследена чак до Древното Македонско кралство, където заради бунтуващото се гръцко малцинство възникнали проблеми. Бунтовниците се опитали да попречат на Александър Велики да се състезава за Македония на Древните олимпийски игри, но той все пак спечелил златни медали в почти всички дисциплини.“

Шегата на страна… Не това е начинът.

Политиката да си затвориш очите и да си траеш по отношение на кражба на история не работи. Подобно поведение само усилва „светлините“ на Лас Скопиас. На Скопие трябва да му бъде ясно показано, че опитите да се присвояват събития, имена, факти от българската и световна история, до преди обособяването им като самостоятелна държава, и третирането на гореизброениете неща като техни собствени е неприемливо.

Тук се ражда друг проблем. Начинът по който трябва това да се случи. Преди няколко дни секретарят по международните въпроси на БСП и народен представител на Република България в Европейския парламент написа в профила си във Фейсбук, че „учените от Скопие доказали, че Батман е македонец. Предлагат му да се вдигне паметник в Прилеп.“

Моят приятел блогър Николай Делчев, изказа позицията си по въпроса, по начин, който аз привествам напълно.

„Години наред българската външна политика е изтъкана от комплески за малоценност и вродена сервилност, пасивно отношение спрямо важни външнополитически въпроси, което се основава на минали, исторически обусловени фактори. Честото повтаряне на фразата „национални интереси” започва да създава усещането, че самите национални интереси са нещо самостойно, различно от принципите на политическата сила, че са нещо обективно. Партиите се различават по това, че имат (различни) принципи, според които се оценява кое е полезно и кое не за държавата. Време е българската външна политика да се откъсне от партиините си пристрастия и да прогледне кое наистина е полезно за България и за бъдещото й развитие. Време е да се оставят на страна тесногръдите националистически виждания в този свят на глобализация.“

Единственото правилно разрешение на проблема е изграждането на правилни и добросъседски отношения. Това е посоката, в която трябва да се насочат усилията на двете държави. И да проумеем, че двата народа трябва да вървят заедно напред. Като братски – към обединена Европа.

P.S. И да не забравяме…

„За истината, че сумата от ъглите на триъгълника е равна на 180 градуса би се проливала кръв, ако тя засягаше нечии интереси.“
~ Александър Солженицин Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*