Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Плуване и анатомия

Кроул

Да попитаме първо Wikipedia 😛

Свободен стил или още наречен кроул (на английски: crawl, пълзене) е стил в плуването. Техниката на плуване изисква последователни загребвания с ръцете, докато се лежи по корем и главата е под водата. Изважда се само за да се поеме въздух. Всяка ръка извършва широко загребване по продължението на оста на тялото, докато ходилата на краката са изпънати и се повдигат и свалят последователно. Кроулът се счита за най-бързият стил плуване.
Този стил съществува още от древни времена. За първи път на състезание е демонстриран в Лондон през 1844 година от индианци. По-късно е усъвършенстван от австралийци.

Движението на ръцете при кроула може да бъде разгледано в две фази – избутваща и възтановителна.
Когато едната ръка влиза във водата, китката и лакътят следват рамото, докато не стигнат до стартова позиция на ръката. Въртенето на рамото позволява на плувеца да протегне ръката си максимално напред. От тази позиция в която ръката е изпъната, първата част от избутващата фаза започва с натиск на китката. Движения първоначално са произведени от гърдите. Веднага в помощ се намесва широкият гръбен мускул. Тези два мускула произвеждат основната част от силата по време на подводния натиск на ръката. Сгъвачите на китката държат китката минимално сгъната по време на избутването на водата. Лакътят не остава без работа, като предмишничните сгъвачи (бицепсa и брахиалисите) започват да движат лякътя до 30-градусово сгъване. По време на финалната част от бутащата фаза, трицепса започва да пуска лакътя, пращайки ръката обратно на повърхността и по този начин слага край на бутащата фаза. Амплитудата на загребване зависи от личната техника на плувеца.

От тук нататък започва възстановителната фаза. Тук участие вземат горното рамо и роторната група. Те карат рамото да мине покрай бедрото и да се върне над главата. Докато едната ръка е във фаза на загребване, другата е във фаза на възтановяване.
Няколко мускулни групи работят като стабилизатори по време на загребващата и възтановителната фаза. Ролята на стабилизатори играят горната част на гърдите, ромбът, повдигача на лопатките, горният и долният трапец и сератусът. Правилното функциониране на стабилизиращите мускули е важна, защото цялата сила на загребването, произведена от рамото, изисква огромна подкрепа от другите мускули.
Както при движението на ръцете, така и движението на краката също може да бъде разделено на избутваща част и възтановяваща част – също наречени долен ритник и горен ритник.
Бутащата част (долният ритник) започва от бедрото, активирайки бедрения сгъвач и дългите глави на четириглавия бедрен мускул. Четириглавият бедрен мускул отговаря за обтягането на коляното, което следва малко, след като движението на бедрото започне. Тук мускулът (четириглавият) осигурява сила за движението на коляното.
При възтановителната фаза, задните бедрени мускули се свиват. Веднага с това се свиват и подколенните сухожилия, като по този начин разгъват бедрата.
Както и при ръцете, докато единият крак е в бутаща фаза, другият е във възтановителна.

Помощно клипче с участващите мускули


Подобни публикации:

Post A Comment

*