Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in По света, Политика, Събития

Избори в Щатите: гориво, бензин, петрол

Преди дни „Лукойл България“ обяви, че продава на своите бензиностанции в страната дизеловото гориво с 2% печалба, а при сегашната цена на бензин А 95 компанията е с 1% загуба за този продукт.

Поскъпването на цените на горивата въобще не е тенденция само у нас. Ето как седят нещата в страната „слънце“ (за едни майка за други мащеха) – САЩ.

Средната цена на бензина се е покачила с повече от 10 процента от началото на година. Причина се крие зад скорошния бум от затваряне на рафинериите в Щатите. През изминалата година рафинериите бяха „изцедени“ до край. Цените на суровия петрол се повишиха, а потреблението на бензин в САЩ спада през последните 15 години. Заради ниската търсеност рафинериите не могат да продават на високи цени.

В резултат на това компаниите решиха да затворят рафинериите вместо да губят пари от тях. „От декември 2011-та до сега Щатите са загубили 4% от всичките рафинерии“, съобщава Федъл Гейт, старши анализатор на бензина за Oppenheimer. Само този месец затвориха още две големи рафинерии във Филаделфия. С тяхното закриване се губят и 20% от всичкия бензин, произвеждан в Североизтока.

Тази седмица, комапнията Hovensa закри рафинерията си в St. Croix. Фабриката произвеждаше 350 000 барела на ден. В последните три години губеше по $1 милион долара дневно. Това удари смъртоносно цените. Не само че повиши цената на суровия петрол, но също така предизвика липсата му. Без предимството на евтиния натурален бензин се очаква масовото закриване на фабриките да продължи.

Индустрията е разделена на две. От едната страна са старите рафинерии, разположени най-вече на изток, които ще обработват само високо качествен суров петрол, който се доставя от Средния изток и Северно море. На другия полюс са фабриките, които ще рафинират по-тежки горива, доставени от Западен Тексас. Докато рафинериите за суров петрол се закриват масово, обработващите гориво от Тексас процъфтяват. Причината е по-ниската цена – $106 долара за барел, за сметка на $120 долара суров петрол.

„Американската рафинериина индустрия търпи огромни промени“, – казва Бен Брокуел, директор на Информационните услуги за цената на горивата. „Ако сравним използваемостта на рафинериите в Средния изток и на Севера с тези на Изток, резултатът е 95% на 60%“, – заключва Брокуел.

По същата причина цените в страната са и различни. Докато Колорадо, Юта и Ню Мексико се радват на евтин петрол, то Ню Йорк, Кънектикът и столицата Вашингтон купуват на най-високи цени.

Най-„пикантен“ обаче си остава въпросът „кого обвиниха за ситуацията“? Ами кой може да е, няколко месеци преди президентските избори? Четирамата кандидати на Републиканската партия за президент обявиха за виновник за повишението на цените настоящия президент Обама… :} Избори, по американски…

Източник: Matthew Philips – BusinessWeek

Подобни публикации:

Post A Comment

*