Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Личности, По света

Идеи за милиони

Преди известно време човек №1 в страната (по закон) – президентът Росен Плевнелиев, заяви: „Брутният вътрешен продукт на България, произведен от 7.4 милиона българи, е 40 милиарда евро. Един „Фейсбук”, създаден преди 8 години от няколко млади хора, създаде стойност от 100 милиарда долара”.

Съдбата е игриво създание – обича да прави всякакви шеги – иронични, сатирични, гротескови, често и нелепи. Понякога обаче се случват и чистосърдечни завои. Завои, които превръщат една добра идея в бизнес за милиони…

Когато чуем този увод се сещаме за имена като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг или Лари Елисън. Съдбата обаче е благосклонна и към други не дотам известни личности. Ето няколко свежи примера, за които пише CNBC (Michelle Fox):

Крис и Робин Соренесн
Крис и Робин Соренсен са пожарникари от Флорида, до момента в който не им хрумва да отворят павилион за бързо хранене, където да показват предмети от 200-годишната история на семейството им, в което пожарникарството е наследствена професия.

През 1994 г. двамата братя вземат заем от сватовете на Робин и откриват първото си павилионче. Магазинът е декориран с всякаква пожарна екипировка.

В момента никой от двамата братя не се занимава с огнеборство. Тяхната пожарна са ресторантите им (носещи имена като „Кука и стълба“), които са общо 514 и продължават да се увеличават. През 2011 г. печалбата на двамата братя е оценена на $284.9 млн. долара.

Мери Алън Шийтс
Мери Алън Шийтс надали си е представяла, че да изхвърля боклук може да и донесе милиони. В началото на 80-те години на ХХ в., синовете на Мери – Джон и Бриг, започват да вършат мръсната работа на съгражданите си, като събират боклука на съседите и ги изхвърлят с пикапа си.

След като синовете и отишли в колежа, местните продължили да търсят помощта им. Наложило се Мери Алън да наеме двама мъже и да закупи друг пикап. В края на 80-те години разполагала с капитал, който бил достатъчен, за да напусне работа.

Днес компанията „Двама мъже и камион“ има 224 офиса в 34 щата. През 2011 г. е с печалба от $220 милиона.

Бърт и Джон Джейкъбс
Бърт и Джон Джейкъбс създават първата си дизайнерска тениска през 1989 г. и се разходили с нея из Бостон. Хората я харесали и повечето им колеги поискали същата. Пет години по-късно създават друга тениска, на която било изписано простичко мото „Животът е хубав“. На тениската била нарисувана и фигурка кръстена Джейк. Тениските стават хит за дни.

В момента простото мото е на всякакви артикули – плажни кърпи, чаши, кучешки нашийници. През 2011 г. състоянието на двамата е в размер от $100 милиона долара.

Сара Блейкли
Една вечер Сара Блейкли решава да отреже долната част на чорапогащника си и идеята за „спанкс“ е налице. Въоръжена с $5,000 долара спестявания, тя започва да промотира идеята си за чорапогащник без краченца сред различни производители. Повечето и отказват, като и казват, че няма да се продава, но един от производителите се заема с производството на „лудата й идея“.

През 2000 г. прототипът е завършен и само за 3 месеца са продадени над 50 000 броя. В момента колекцията и включва пълен набор от модели, цветове и форма.

Тази година Блейкли е в списъка на Forbes с оценка на богаството $250 милиона долара.

Освен добра и достатъчно луда идея, тези хора разполагат и с уникалния шанс да бъдат галеници на съдбата. Да видим кой ще е следващият… 🙂 Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*