Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Политика, Стресни се, Събития

Зеленото в различен оттенък


Знаете ли, че зеленото е един от трите основни цвята, които съставят всички други? Другите два са синьо и червено. А знаете ли, че зеленото има над един милион оттенъка? Интересното е, че напоследък и законите имат различни оттенъци… Така де – зависи от коя гледна точка ги разгледаш. Горското зелено си отива я към снежно бяло, я към медийно жълто, я към политически безцветно, я в пачково зелено и т.н….

От няколко дни най-коментираната тема са скандалните промени в Закона за горите, които разгневиха природозащитниците, които на свой ред предприеха блокади из столицата.

Новите промени в закона позволяват строежа на ски комплекси на терени от горския фонд, без да се сменя предназначението им. Така на практика застроените територии ще се водят гора на хартия.

Апетитни горски терени ще се предоставят след търг, а бъдещият инвеститор ще се освобождава от таксата за смяна на предназначението на земята. Инвеститорът ще плаща само за отстъпено право на строеж за определен срок не по-дълъг от 30 години.

След гласуването на закона опозиционните партии се изказаха против него. Окей… до тук добре. Само дето поправките бяха гласувани от 109 депутати в пленарната зала, което означава, че 131 народни избраници не са дали своя вот за нормативния акт. Опозиционните депутати от негласувалите са над 60. Въпреки негативното си мнение по спорните текстове народните избраници не са били в залата, за да го изразят с вота си. Хихи, хубава работа, ама… :}

Да видим сега кой крив и кой прав. Зеленото е доста игрив цвят – даже и парите вече не са напълно зелени (освен портретите на Алеко Константинов).

„Против“ закона
Законът за горите вече позволява строителството на ски писти, лифтове и т.н. да става и върху терени от горския фонд, без да се сменя предназначението им. Така една територия хем ще е застроена, хем ще се води гора. Облекчената процедура обаче не е единствената привилегия. С отпадането на изискването за промяна на предназачението, то реално отпада и контролът върху бъдещо застрояване и не на последно място – дължимата такса за процедурата. Преобладаващото мнение е, че законът е лобистки (т.е. – за нечии интерес).

Медиен хаос
Медийното платно официално се зароди от момента в който 30-годишният Чавдар Велев наби оператор на bTV. Случаят спретна мини студена война между медиите. Докато bTV тотално загърби „всичките гледни точки“ (които и без туй винаги са били „ничии гледни точки“, а просто съобщаване на новина) и излъчваше репортажи само на лежащ набит оператор и агресивно размахан среден пръст с куче, Нова направи опит да представи и другата гледна точка. На клипчето, което върви из нета, въпросният Чавдар скача като попарен с репликата „Ае де!“. Ще ме извинява оператора Филчев, ама „Ае де“ не е отговор даващ се на мълчалив човек, който не провокира никого (както твърди операторът). Оказва се, че явно не е било сбиване тип „един бие, другият гледа“, а по-скоро бой, тъй като Чавдар Велев е с извадено рамо. Добра оценка на ситуацията даде братът на Чавдар, за „Часът на Милен Цветков“. Той каза, че не защитава брат си за сбиването, но иска да се даде прозрачност на пълната истина и да се разбере това, че и двете страни са участвали в конфликта.

„Всичките гледни точки“ на bTV тотално се сгромолясаха след като „прокурорката“ Диана Найденова „интервюира“ (по начин по който те интервюира например директорът на училището, след като си счупил прозорец, обидил учител, набил си съученик и си бръкнал под полата на съученичка в един и същи ден) Петко Цветков. Докато г-жа Диана защитаваше медията си, как давала прозрачност на всички събития, в същото време постоянно прекъсваше събеседника си с думи като „Тук аз съм домакинът тук и аз ще подавам начало и край“, „Обиждате мои колеги“, „Искам време, думи, дата и час“, „Самозван идиот“, „Не ме интересува“, „Ако искате си ходете“ и т.н. Ама че широчина на погледа! Между другото възможно е това да е „Челюсти 3D“. :}}

Общественото недоволство още повече се подсили, след публикации, че генералният директор на bTV – Вики Политова – притежава 190 400 акции в Първа инвестиционна банка. Става дума за около 0.17% от общия брой акции по непотвърдена информация. Това ще рече, че този пакет дава на Политова право на глас при взимане на важни решения. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог.

„За“ закона
Ако приемем, че в закона не са включени интереси, то има няколко факта, които всъщност показват, че законът не е никак лош. Те бяха аргументирани от материал на Мирослав Найденов:

– 89 на 100 от горите у нас са публична държавна собственост, което ги прави защитени от няколко различни закона, от строене на леглова база или хотели.
– За да се реализира проект за ново строителство, задължително се прави оценка за въздействие върху околната среда.
– Опасността от изсичане на горите не е кой знае колко сериозен аргумент – годишният прираст на дървесина в България е 15 млн. куб. метра, а запасът на страната е 750 млн. куб. метра. Годишната сеч в страната е малко над 5 млн. Освен това на местата където ще се строи ски зона и ще има сеч на дървета, са предвидени компенсационни условия – едно от тях е на всяко изсечено дърво – засаждане на нови 3.
– Презастрояването е трудно постижимо. Дори и да се реализират всички заявени проекти, те обхващат площ от 12 000 хектара, което е едва 0,03% от горските територии в страната.

Мнение
Против закона – Хубаво е да има ски писти и туризъм. Ама колко точно % от българите си позволяват да карат ски? То излезе, че ние сме егати и запалената нация по зимен спорт. Планината не е само ски.. а вода, въздух и природа… 🙂

За медиите – Гафове, гафове, гафове… Последният дойде вчера, когато се състоя контрапротест. Хората, които протестираха срещу протестите на еколозите, бяха цитирам „докараха ни с автобус от кмета и протестираме срещу еколозите“. Това беше дадено от Нова, а bTV излъчи кадри от съвсем друг протест, докато емблемата „На живо“ седеше гордо на екрана. Относно казуса Найденова – да слагаш под общ знаменател всички протестиращи като алкохолици и побойници е грозно. Още повече, че по-голямата част са просто млади хора, на които им пука…

За закона – Имам чувството, че огромна част от протестите срещу закона са просто за да си против нещо. За да избегнем от статуквото на най-бедна държава в ЕС е нужно да жертваме нещо. Дали печалбите ще дойдат от монополен собственик или не – парите са си пари.

Друг е въпросът дали това се случва прозрачно…

Следва продължение… Поздрави и с добро! Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*