Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in PC, Арт, Личности

Защо отхапана ябълка?

Онзи ден моите съученици ме провокираха, да се поинтересувам какво символизира емблемата на Apple Inc. – отхапаната ябълка. Поразгледах моя стар приятел Google и за секунди научих. Ето каква била работата.

По информация на Стив Джобс, името Apple (ябълка) произхожда от факта, че Джобс е посетил ябълкова ферма и е бил на плодова диета. Решил, че името е „забавно, закачливо и неангажиращо“.

Относно емблемата – оказва се, че първото лого на компанията изобразява почиващия сър Исак Нютон, полегнал под ябълково дърво.

Доста бързо обаче, през 1976 г., логото е заменено от „ябълката дъга“, нарисувана от Роб Джейнъф. Стив Джобс държал на многообразието от цветове на емблемата, като символ на неговото творение Apple II, което генерира цветна графика. Отхапаната част на ябълката също била идея на Джобс. Желанието му било повлияно от факта, да не бъде бъркана емблемата с друг плод.

Отхапаната част също се асоциира, като символ в памет на Алан Тюринг – е математик, логик и криптограф. Смятан е за един от бащите на компютрите. За британската общественост Тюринг е брилянтен математик, тъй като успява да разбие шифрите, с които Третият райх управлява войските си по време на Втората световна война. На тридесет и девет години Алън Тюринг е арестуван в Манчестър по обвинение в хомосексуалност, която според тогавашните закони представлява престъпление. За да избегне затвора, той се съгласява да се подложи на едногодишно лечение с естроген, като се е предполагало, че това ще промени неговата сексуална ориентация. Унизен от подобно лечение, което покрай другите неща предизвиква и уголемяване на гърдите му, той слага край на живота си през 1954 г., след като изяжда ябълка, потопена в цианид. Властите обявяват смъртта му за самоубийство. Компанията Apple твърдо отрича тази вероятна символика на емблемата.

През 1998, с излизането на новия iMac, Apple приключва с използването на дъгата и започва налагането на монохроматична тема.


Подобни публикации:

Post A Comment

*