Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Спорт, Събития

Замбия написа история

Замбия е новият шампион в турнира за Купата на африканските нации, след като стигна до драматичен успех с 8:7 след изпълнение на дузпи над Кот д`Ивоар! В редовното време двата тима не си отбелязаха гол и това прати мача в продълженията. Там отново нямаше победител и двубоят отиде в лотарията на дузпите. Пропуски на многомилионните футболисти на Кот д`Ивоар – Коло Туре и Жервиньо – лишиха „слоновете“ от титлата и тя отиде в ръцете на техния съперник.

Този увод става за един спортен вестник или пък емисия новини. Само дето Замбия направи нещо много повече. Отборът на Замбия написа история и показа, че на терена играе духът, желанието и волята, а не парите и заплатата. Общата цена на всички играчи на Замбия, които снощи играха в мача, е 6 850 000 € евро. Това е цената на 13-те футболисти, които снощи спечелиха Купата на африканските нации. Сумата обаче е малко илюзорна, защото най-скъпият замбийски футболист е Емануел Маюка – 4 500 000 € евро (повече от половината цена на целия състав). За сметка на това общата цена на футоблистите на Брегът на слоновата кост е 130 400 000 € евро (19 пъти повече), а само звездата на отбора Яя Туре е с цена 35 000 000 евро – 5 пъти по-голяма от тази на целият замбийски отбор от победители.

Отборът на Замбия притежаваше нещо, което не се купува с пари – вяра. Всички ги видяхме по време на дузпите – те отправяха своите молитви, клетви, окултни песни и танци – те желаеха титлата на всяка цена. Всичко това докато котдивоарецът Коло Туре (струващ 13 000 000 евро) изпускаше дузпа, а съотборникът му – 16-милионният Жервиньо – отказваше да бие такава, защото се чувствал несигурен.

И така със малки, но сигурни крачки, Замбия е за пръв път историята си НОСИТЕЛ НА КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ!

Честито!

Снимка: lusakatimes.comБлогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*