Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Политика, Стресни се, Събития

Ех, с яйце…

Днес си закупих 10 яйца за 3,60 лв. от крайно нещастни кокошки. Така де, примирих се, че скоро щастливи трудно ще има. Защото колко пък може да е щастлива една кокошка, когато другарките й са умъртвени, с цел достигане евростандарта за красивото маркетингово лого „нетъжни…“ упс… „щастливи кокошки“. Елементарните знания по математика, които усвоих във II клас (при скъпата ми г-жа Томова), ми помогнаха да изчисля, че заплатих 0,36 ст. за всяко едно от яйчицата. Едно нормално яйчице тежи около 60 грама. Отново елементарната аритметика ми дава нужната информация, че 1 килограм яйца струва 6 лв.

В 100 грама яйца се съдържат 12,56 г белтъчини, 0,72 г въглехидрати и 9,51 г мазнини.

Вчера пък си закупих пилешко филе от известна верига супермаркети. Килограмът беше на промоционална цена – 7,77 лв./кг продукт.

В 100 грама пилешко месо се съдържат 23,2 г белтъчини, 0 г въглехидрати и 1,65 г мазнини.

Излиза, че ако не ядем по 1 килограм яйца на ден (в което съм сигурен за сериозен процент от четящите този текст) си излиза доста по-изгодно да си закупим мръвка. А и надали ще ни липсват много яйцата. Особено на мъжете – ако се наведем и погледнем надолу ще се окаже, че вече имаме не две, ами четири яйца. Министерството здраво подпира две зад нас и здраво […] маменцето на Великдена.

Получава се ефект, който доста прилича на приготвянето на шоколад (между другото за феновете на шоколада – какаовото яйчице струва малко над левче). След подбора на чистия сорт какао, следва същинското приготвяне на шоколада. Според различната температура и степен на изпичане на всяко какаово зърно се отделя специфичен аромат, скрит до този момент за дегустатора. Казват, че тук е и „магията“ на всеки шоколатиер – майсторът сам решава кога точно да каже „стоп“ в зависимост от вкуса, върху който иска да акцентира.

Моля, драги министър на манджата, спри да се маеш какъв „вкус“ ти харесва – дали цената се е качила с 10 стотинки или 10 % (нещо за което се обърка само в рамките на два дни), ами вземи решение кога ще е твоят „СТОП“. Акцентирай не върху спекула, мекула, не върху щастливата кокошка и задоволения петел, а върху „щастливият консуматор“ – народът. Сериозно, вярваш ли си, уважаем шоколатиере, че обикновеният човек с 400-те лева на месец осъзнава какво въобщо значи думата спекула?! Колкото и да хвърляш „яйчен“ прах в очите на хората, че цените няма повече да се качват (както каза и миналата седмица след 40%-вия скок, а тази въпреки това се покачиха с още 10%), вариантът „Великден с боядисани картофи“ изглежда все по-реален…

За финал, ще цитирам моят добър познат Никола Алексиев от преди няколко дни: „Да счупиш яйце в днешно време е почти толкова екстравагантно, колкото да си запалиш пурата с 100-доларова банкнота“… Peace / Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*