Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Важни дати, Събития

Декември – най-топлото студено време…

Преди няколко дни, моя приятелка ми каза, че не харесва студеното време през Декември. Не харесва снега и студа. Отвърнах и, че през декември е най-топлото време от цялата година. Най-приятното, най-уютното, най-чудното…

Декември е името на дванадесетия месец от годината според григорианския календар и има 31 дни. Името на месец декември произлиза от латинската дума decem (десет), тъй като е десетият месец според римския календар, който започва през март. Прабългарите наричали този месец Алтом, а народът – снеговей.

Снеговей… Дали пък момичето не е право, че наистина е студено и снежно… Разбира се, че не е права. Декември е най-прекрасното време от годината.

Всички знаем за прекрасния празник в края на месеца… Не, не! Нямам предвид напиването около Нова Година. Има нещо много по-прекрасно – Коледа!

Топлината настъпва в дома много по-рано. Подготовката около празника, гледането на вечните коледни филми с братята и сестрите ни, спомените за това как като малки с нетърпение сме очаквали празничната нощ с надеждата поне този път да зърнем Добрия старец, пулсът на сърцето, вплетен в ритъма на зачудването ни дали пък тази година не сме в списъка с лоши деца…

Настъпва и прекрасната Бъдни вечер! Лично за мен, най-святата вечер от всички други. Цялото семейство, сгушени в топлота, обич и почит един към друг. През целия ден всеки се е потрудил и е дал своя принос за общата прекрасна атмосфера. Трапезата е готова и всеки с нетърпение очаква старейшината да разчупи питата. Паричката се пада на някого (Защо нямам този шанс по-често…? Винаги съм се радвал безкрайно много в трите пъти в които съм я получавал). Следва чудесна семейна вечеря.

В моето семейство, нетърпението винаги е било над традициите. Подаръците се разменят в края на Бъдни вечер, малко преди началото на Коледния ден. И всеки е надарен с усмивка.

Настъпва и Коледата. Лампичките от елхата пеят из цялата къща, по пътищата е пълно с коледна украса, хората не броят стотинките си, а настояват да зарадват близките си и тези които обичат. Вечерта цялото семейство се е събрало в топла обстановка.

НЕ! Тези неща са прекалено прекрасни, за да наречем Декември студен. Съжелявам, красива другарке! Коледата е прекалено топла, за да може климатичния фактор да я изстуди.

За финал нека цитирам едно от любимите си детски филмчета за Коледа.

„Коледа не е само лакомства вкусни, нито украси изкусни. Тя е за да стоплим повече сърца и да дарим доброта…“ Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*