Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Стресни се, Събития

Да разлаеш журналиста

Години наред темата „цензура над медиите“ не беше засягана. Миналата седмица, обаче, продуцентите на „Господари на ефира“ хвърлиха бомбата, като публично обвиниха ръководството на bTV в опити да влияе върху репортажите им.

Друг е въпросът дали обвинението е оправдано, още повече след изявлението на програмния директор на bTV Апостол Пенчев. Той заяви, че цялата работа е заради стремежа на продуцентите за по-голяма печалба, тъй като рейтингите на предаванията им спадат трайно. Пенчев изтъкна още, че продуцентите са злоупотребили със силния емоционален заряд на думата „цензура“, за да отклонят вниманието от същинския проблем – че са неудовлетворени финансово след прекратяване на договора между bTV и „Глобал вижън“, и нарече проблема „набързо скалъпен PR сюжет“. В думите на Апостол Пенчев има смисъл, особено след изнасянето на аргумента, че всичките претенции на „Господарите“ са за предавания, които отдавна са излъчени в ефир, а от изявлението на продуцентите на „Глобал вижън“ не стана ясно защо още тогава на са изказали притесненията си. По-силният аргумент пък беше препратка от времето на „Господарите“ в Нова телевизия. Тогава „Глобал вижън“ излязоха в обвинения с цензура и срещу Нова отново в момент като сегашния – изтичане на договор.

За много хора, които знаят какво се случва в медиите, обвиненията на „Господарите“ не са особена новина. За подобни схеми се знае отдавна… навсякъде. Кой крив и кой прав е все още рано да се каже. Хубавото на случая е, че въпросът за „цензура“ се повдигна.

Привидно изглежда, че огромното количество медии и конкуренцията помежду им са достатъчни за честна и обективна журналистика. За съжаление натискът върху журналистите от полици, собственици, издатели (или онзи ТОП 10 на най-влиятелните хора в България) отнема на хората правото да получат достоверна информация. Едни казват, че е трудно е да се разбере защо обикновеният журналист хикс мълчи. Много лесно е всъщност – борбата за насъщния притиска постоянно да помачкаш идеал и честност, за да има какво да сложиш в чинията…

За това и сега новината не е битката между „Глобал“ и bTV. Новината е, че някой се осмели да подвигне въпроса. Мълчанието бе нарушено.

Следва продължение… Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*