Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Плуване и анатомия

Гръб

Да попитаме първо Wikipedia 😛
Плуване на гръб, понякога наричан кроул на гръб е стил в плуването. Има много прилики със свободния стил – ръцете загребват последователно по продължение на тялото, а краката са изпънати и се повдигат и свалят последователно. В същото време има няколко съществени различия – извършва се на гръб, не по корем, и през цялото време главата е над водата. Друга особеност е, че при състезания стартът се дава вътре във водата, а не извън нея.

Макар и плуването по гръб да е уникално спрямо другите стилове заради двжижението на тялото, то също може да бъде разделено на избутваща фаза (загребване, завършващ компонент) и възтановителна фаза.
Въртенето на раменете поставя ръцете в позиция, в която малкият пръст е първият който влиза във водата. В този момент лакътят също се разтваря и ръката на плувеца е изпъната. По този начин тя е готова да започне избутващата фаза.
Разликата между плуването по гръб спрямо кроулът и бътерфлайът е това, че основната силата на загребването идва от широкият гръбен мускул. Гърдите играят по-маловажна роля. Въпреки разменените роли, гръбният мускул и горните гръдни мускули са основните двигатели и разменят тежестта си по време на движението.
Предмишничните свивачи също заемат важна роля в цялата бутаща фаза, като движат китката от неподживна към леко изпъната позиция. Плътността на водата в комбинация с участващите бицепс и брахиалиси съгват лакътя около 45 градуса в момента на загребване. С края на загребването, лакътят може да се обърне до 90 градуса точно преди да навлезе в завършващата фаза.
При завършващата фаза, както и в бътерфлая, повече се набляга на силовото разтягане на лакътя, като силата пада върху трицепса. Това е и последната част от избутващата фаза.

Ролята на стабилизиращите мускули по време на плуването по гръб е близка до ролята която играят в свобдния стил, заради сходното движение на раменете и въртенете на тялото.
Движението на краката при плуването по гръб е комбинация от техниката на движението им при кроула и бътерфлая. Както при кроула, плуването по гръб използва повтарящи се ритащи движения. Основната разлика е, че позицията на плувеца изисква повече сила при горният ритник в сравнение с долния. Плуването по гръб също изисква делфиновия ритник при старт или избутване от стена. Мускулите които се използват са същите, единствената разлика е тяхната посока, което е породено от позицията на плувеца.

Помощно клипче с участващите мускулиПодобни публикации:

Post A Comment

*