Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Интервюта на Иван Попов, Книги, Личности

Въпроси и отговори с… Тимъти Зан!

Официалната страница, посветена на поредицата книги от сагата „Междузвездни войни“, организира едночасова онлайн среща за феновете с едно от най-големите имена в съвременната фанстастична литература – Тимъти Зан.

Новелистът е роден на 1 септември 1951 г. в Чикаго. През 1984 г. печели наградата „Хюго“ с романа си „Cascade Point”. Наградате е сред най-ценените отличия във фентъзи жанра. Първите романи, които пише за „Междузвездни войни“, са „Трилогията на Траун“ между 1991 и 1993 г. Зан е автор на десетки фантастични романи, които са включени в списъците с бестселери на „Ню Йорк Таймс“.

Имах удоволствието да бъда един от участващите и питащите в срещата с прочутия фантаст. Ето как отговори на зададените му въпроси господин Тимъти Зан.

Здравейте г-н Зан! Как започнахте да пишете романи? Свързано ли е по някакъв начин образованието ви с това?
Всъщност завърших физика и астрономия. Никога не съм имал официално обучение по създаване на текст. За щастие писането е нещо, на което можеш да се научиш и сам.

„Дисни“ закупи „Лукасфилм“ преди известно време и обяви, че планира нови филми към сагата „Междузвездни войни“. Как смятате – ще бъдат ли използвани вашите романи за сценарии?
Много ще се радвам да видя мой сценарий, адаптиран към филмите. Точно както вас, аз също очаквам да разбера какво ще е бъдещето – дали новите филми ще следват написаните книги или пък не. Моето мнение е, че „Дисни“ ще се справи с управлението на „Лукасфилм“ успешно. Вече имат опит с „Пиксар“ и „Марвел“ и знаят как да оставят правилните хора да си вършат работата. Kathleen Kennedy оглави „Лукасфилм“ и заедно с всички други талантливи хора, които работят по „Междузвездни войни“, съм сигурен, че ни очакват добри неща. Разбира се, че ако „Дисни“ пожелае да използва или премахне моите герои, няма как да застана насреща им.

Припознавате ли се с някого от героите от „Междузвездни войни“ и ако да, защо?
Припознавам се с този герой, за когото пиша в момента. Когато създавам даден герой се опитвам да вляза под кожата му и да мисля като него. Изпитвам най-големи трудности, когато пиша за адмирал Траун или Мара Джейд.

Кой е вашият любим филм от сагата и епизод от „Войните на клонираните“?
Любимият ми филм е петата част – „Империята отвръща на удара“. Нямам мнение за анимационните серии „Войните на клонираните“, защото не ги гледам – кабелният ми оператор не ги доставя.

Планувате ли нови книги?
Ако „Лукасфилм“/“Дисни“ или издателство „Дел Рей“ прояви интерес, с удоволствие бих издал нова книга. Планувам трета книга по поредицата „Hand of Judgment” (след първите две „Allegiance“ и „Choices of one“). Също така искам да създам и цялостно нова трилогия, озаглавена „Маестро“, отново в промеждутъка на четвъртия и петия епизод от сагата, където Мара ще предотврати опит за убийство срещу Вейдър. Ако желаете да я издам, започнете да досаждате на издателство „Дел Рей“ (Шегувам се… Не им досаждайте… Помолете ги учтиво).

Мнението ви за бъдещата екранизация на книги?
Надявам се един ден на „Холивуд“ да му омръзне да прави римейкове на стари истории и да се поинтересува от неекранизираните досега книги.

* В ролята на интервюиращите – аз и други фенове. Въпросите към Зан бяха множество, голяма част от тях се повтаряха и като цяло той успя да отговори на всички. Адмирации! Блогът на Иван Попов

Подобни публикации:

Post A Comment

*