Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Други проекти, Наука

Възможно ли е „Златната“ планета да е подходяща за живот?


ВАШИНГТОН – Астрономите съобщиха, че за пръв път е открита планета, като нашата, наречена „Златна“. Не много топла, не много студена. Просто благоприятна.

Не много отдалечена от нейната звезда и не много близко. За това и може да съдържат течна вода. Планетата сама по себе си не е много голяма или много малка, с гладка повърхност, гравитация и атмосфера.

Просто благоприятна. Точно като Земята.

„Това наистина е първата „Златна“ планета“, казва един от откривателите й – Р. Пол Бътлър от Института на Вашингтон.

Новата планета се намира точно по средата на това, което астрономите наричат „обитаема зона“. Нещо което не се е случило за около 500 други открити планети, извън Слънчевата система. И то това важи само за съседките на нашата галактика, което предполага и други подобни на Земята планети.

Откривайте планета, на която вероятно може да има живот, е основна стъпка към отговора на вечния въпрос – Сами ли сме?

„Това е първата планета за която съм наистина развълнуван“, казва Професор от университета в Пен Стейт Джив Кастинг. Допълва, че планетата е кандидат да бъде подслон за живи организми.

Живот на друга планета не значи задължително хора и животни. Дори едноклетъчна бактерия ще разтърси представите за уникалността на живота на Земята.

Но все още има много въпроси и загадки относно странната планета. Планетата е около три пъти по-голяма от Земята. Също така е много по-близо до своята звезда – 14 милиона мили срещу 93 милиона на Земята. Толкова е близо до слънцето си, че се завъртява по цялата му орбита за 37 дни. Освен това, не се завърта особено. Едната и страна е почти постоянно светла, а другата тъмна. Температурите могат да достигнат до 160 градуса по Целзий, както и 25 градуса под нулата.

Неясно е дали водата в действителност съществува на планетата и каква точно атмосфера има. Но поради идеалните условия за течна вода, както и заради факта, че когато на Земята е имало вода е имало и живот, Стивън Вогт, учен от Калифорнийския университет и един от откривателите на планетата, вярва, че „шансовете за живот на тази планета са 100%“.

Откритията са били публикувани във Астрофизическия журнал и са съобщени от Националната Научна Фондация на 29.09.2010 (сряда).

Планетата се върти около звезда, наречена Глийз 581. Намира се на около 120 трилиона мили, за това ще отнеме време от няколко поколения да се отиде до там.

Вогт и Бътлър изчислили, с доста вероятности и неточности, че 1 на всеки 5 до 10 звезди във Вселената имат планети с размери на Земята и са в благоприятни условия.

Със средно 200 милиарда звезди във Вселената, това означава, че може би 40 милиарда планети имат потенциал за живот, казва Вогт. Университетът на Охайо, казва, че тези изчисления са твърде неточни.

Вогт и Бътлър използват телескопи за да проследят прецизно движението на звездата за повече от 11 години. Новооткритата планета е шестата намерена планета, въртяща се около Глийз 581. Две от тях изглеждали благоприятни донякъде, друга била прекалено топла, пета пък прекалено студена. Шестата обаче отговорила на очакванията. Наречена е Глийз 581г.

„Името не е особено хубаво, а планетата е красива“, казва Вогт. Той самият си я е кръстил на жена си – „Наричам я Светът на Зармина“.

Звездата Глийз 581 е джудже, около 1/3 от нашето Слънце. Поради тази причина, тя не може да бъда видяна без телескоп от Земята. Намира се във съзвездието Везни.

„Ако обаче гледаме от онази планета, ще видим Земята“, добавя Бътлър.

Слабото слънце Глийз 581 ще живее около 4 милиарда, много повече от нашето.

„Трудно е да спреш живота след като си му предоставил условията“, завършва разказа си Вогт.

Още информация, може да намерите в сайта на НАСА – тук.


Подобни публикации:

Post A Comment

*