Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Важни дати, Събития, Традиции

Бъдни вечер – мостът между езическото и християнското

Бъдни вечер (24 декември наричана още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка) е денят преди Рождество Христово.

Бъдни вечер е още вечерта, в която се преплитат езическите с християнските традиции.

В християнството, 24 декември е денят преди Рождеството. Реално погледнато, рождената дата на Исус не е известна. През 6 век Църквата поставя празника на 25 декември, за да премахне почитането на персийското божество Митра, чието рождение се почита на същата дата.

Митра, от своя страна, e персийско божество с индо-ирански произход. Почитан е и в Древен Рим.
В Персийското царство е почитана доказуемо от 14 век пр.н.е.. Римският Митра (Mithras) се различава от персийския Митра (Mithra). Думата Митра на персийски означава „договор“, на староиндийски „договор“ или „приятел“ и при двата езика думата произлиза от прото-индо-иранския словестен корен *mitra – „договор“. Митра е бог на правото и съюзите, също бог на слънцето, светлината и космическия ред (ascha).

И, все пак, дори и това благозвучно божество Митра да е премахнат от Църквата, Бъдни вечер все още е здраво вплетена между езическото и християнското.

Постните ястия на 24 декември са свързани с езическата епоха, в чест на раждането на новото Слънце и новата астрономична година. Празникът е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват.

На Бъдни вечер се извършват магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството. В Библията, обаче магьосничеството е заклеймено.

„А имаше от по-напред в града един човек на име Симон, който, като, представяше себе си за някаква велика личност, правеше магии и учудваше населението на Самария.“ (Деяния, 8:9)

„Затуй покай се от това твое нечестие, и моли се Господу дано ти се прости тоя помисъл на сърцето ти.“ (Деяния, 8:22)

„Те бяха превеждали синовете си и дъщерите си през огъня, чародействували и гадаели, и продавали себе си да вършат зло пред Господа та бяха Го разгневявали.“ (Царе 4:17)

И въпреки това, едно от предсказанията на Бъдни вечер е свързано с Дева Мария. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

Примерите могат да бъдат безкрайно много, стига човек да разполага с времето и желанието да го направим. В 21-ви век, във време на толкова много безредици, болести, неспазени думи и лъжи, ни остава да се насладим на топлината от това да да се събере цялото семейство. Всичко друго е просто сухи факти и твърдения…

…Весела Бъдни вечер!

Подобни публикации:

Post A Comment

*