Създайте своя електронен МАГАЗИН и продавайте ОНЛАЙН - само за 54.99 лв./месец!

Blog

Posted by Ivan Popov in Плуване и анатомия

Бруст

Да попитаме първо Wikipedia 😛
Бруст (от немски Brustschwimmen, Брустшвимен, думата няма множествено число) е най-популярният стил в плуването за развлечение и един от основните стилове в състезателното плуване. Той е един от най-лесните и релаксиращи стилове за начинаещи. Състезателите, обаче, го намират за труден, защото за него е необходима повече енергия отколкото за кроула и гърба, когато се плува със скорост. Стилът претърпява големи промени откакто е въведен през 17-ти век. Сега повечето плувци използват техника създадена от унгарския треньор Йозеф Наги през 80-те години на миналия век. Брустът е най-бавния от четирите официални състезателни плувни стила. Най-добрите плувци в света го плуват със средна скорост около 1,67 метра в секунда.

Както и при другите стилове, движението на ръцете при бруст се характерезира със избутваща фаза и възстановителна фаза. Избутващата фаза започва с протягане на ръцете и раменете. Първата част от подводното загребване е близка до тази при кроула и бътерфлая. Горните глави на гърдите започват движение и веднага в помощ се намесва широкият гръбен мускул. По време на втората фаза от загребването, силовите свивания на гърдите и гръбният мускул предвижват ръцете и дланите към средната линия на тялото, за да завършат загребването. Силата на загребването по време на избутващата фаза идва от свиването на парагръбначните мускули. Това движение изважда главата и раменете на плувеца обратно над водата. Сгъването и въртенето на лактите движи дланите към средната линия на тялото и дава началото на възтановителната фаза. За да върнем дланите към стартова позиция, ръцете трябва да върнат позицията си под гръдния кош. Това движение се извършва от гърдите, средните раменни глави и бицепсa, като всичките работят за да сгънат раменната става. В същото време, обтягането на лакътят, предизвикано от трицепса, завършва възстановителната фаза и ръцете се връщат към тяхната изпъната позиция.
Както и при другите стилове, раменните стабилизатори са изключителни важни, защото оказват помощ на движението на ръцете. Както и при бътерфлая, при плуването на бруст отсъства въртене на тялото. Въпреки това, стабилизаторите са важни за да осигурят синхрона между долните и горните крайници.

Както движението на ръцете, така и техниката на краката може да бъде разделена на избутваща фаза (състояща се от външен ритник и вътрешен ритник) и възстановителна фаза.
Избутващата фаза започва, когато бедрата са широко разтворени и краката са сгънати. Външният ритник се изпълнява с въртене на крака, последвано от комбинирано движение на бедрото, коляното и глезена. След като кракът е изпънат назад, външното ритане продължава, чрез обтягане на бедрото и колянот. Задните бедрени мускули обтягат бедрото. Едновременно с това, четириглавият бедрен мускул служи да изпъне коляното. По време на преминаването от външния ритник към вътрешния, бедрото и коляното все още не са напълно опънати. Поради тази причина, респективните мускулни групи продължават движението си и по време на вътрешния ритник, докато коленете и бедрото не са напълно изпънати. В началото на вътрешния ритник, краката са в отвеждаща позиция, позволявайки произвеждането на сила чрез бързото привеждане на краката. Краката се събират отново, заради свиването на привеждача (адуктора). За да намалят придърпването по време на финалната част от вътрешния ритник, прасците отговярат за това да приведат крака и глезена в точната позиция.
Възстановителната фаза е последвана от участие на бедрения сгъвач и дългите глави на четириглавия бедрен мускул, с цел сгъване на бедрото и коляното.

Помощно клипче с участващите мускулиПодобни публикации:

Post A Comment

*